Fokus på utveckling i framtidens styrelsearbete
”För att locka morgondagens medlemmar in i styrelsearbetet måste vi byta fokus från de dagliga frågorna till att diskutera föreningens mål och utveckling på lång sikt.” Det menar Dan Henriksson, styrelserådgivare, och Henrik Wolfbrandt, ansvarig för parlamentarisk verksamhet, som i många år arbetat med och lyssnat på HSB Göteborgs brf-styrelser.
"För att locka morgondagens medlemmar in i styrelsearbetet måste vi byta fokus från de dagliga frågorna till att diskutera föreningens mål och utveckling."
Framtidens styrelsearbete är en stor fråga med många bottnar. Dan och Henrik har de senaste åren skissat på hur det skulle kunna se ut.
– Omvärlden förändras. Vi kan se trender i samhället men vi vill inte bara följa utvecklingen och anpassa oss. Vi vill vara drivande med nya tankar om hur vi kan hjälpa våra brf:er i styrelsearbetet, säger Dan.
Komplexa krav från myndigheter
Det blir allt svårare att rekrytera människor till styrelsearbete rent generellt. Det gäller även för HSBs brf-styrelser.
– Man vill gärna vara med och påverka men lockas inte av det traditionella styrelsearbetet med många och långa schemalagda möten, säger Dan.
Styrelserna hanterar ofta betydande värden och har ett stort ansvar, till exempel i samband med större ombyggnader och renoveringar. Uppdraget påminner mer om att driva ett företag idag, jämfört med för 20 år sen. Fastighetsägaransvaret ökar hela tiden, med nya och mer komplexa krav från myndigheter.
– Viljan att vara med och påverka kanske finns men man vill ogärna ta på sig ansvaret. Man är rädd att orsaka skada i föreningen. Och därför har HSB Göteborg utvecklat allt fler tjänster som stöd, exempelvis nya Ombyggnad Komplett, säger Dan.
Hur blir styrelsearbetet roligare och intressantare?
– Vi har lanserat begreppet strategiskt styrelsearbete och ser framför oss en styrelse som har lyft ut frågorna om den dagliga förvaltningen ur styrelserummet, som släppt taget om pärmarna och hittat rutiner för ett flexibelt arbete, delvis genom digital tillgänglighet. Den styrelsen kommer att få andrum och kraft att fundera på vad föreningen ska jobba med på lång sikt. Vi vill gå från förvaltning till ett större fokus på utveckling i styrelsearbetet. Det tror vi i större utsträckning kommer att attrahera människor som är vana att arbeta målinriktat och fatta beslut – och som tycker det är kul att jobba med utveckling”, förklarar Henrik.
Hur ser vägen mot framtidens mer strategiska styrelsearbete ut?
– HSBs utbud av stöttande tjänster gör mycket för att underlätta för styrelserna. Det kommer vi att arbeta med ännu mer, med fler anpassade tjänster och utbildningar framöver. Det är lättare för styrelsen att förändra sitt arbetssätt om man vet att man har en stark och pålitlig organisation i ryggen, fylld med kompetens. Den tryggheten betyder oerhört mycket, säger Dan.
– Vi ska hjälpa styrelserna i sitt arbetssätt och i att ta beslut utifrån professionella underlag, säger Henrik.
Ett nytt sätt att tänka
Den digitala utvecklingen spelar stor roll, men de digitaliserade tjänsterna är inte lösningen i sig, betonar Dan och Henrik. De är verktygen som möjliggör ett nytt sätt att tänka.
– En förutsättning för att kunna jobba strategiskt är att bli effektivare, att skapa rutiner och låta en del av de löpande förvaltningsfrågorna lösas utanför styrelserummet. Med digitala tjänster ökar flexibiliteten och utrymme ges för styrelsen att fundera på vad man behöver jobba med framåt, säger Henrik.
En del brf-styrelser har kommit långt i det här sättet att arbeta, fortsätter han och ger exempel på vad strategiskt styrelsearbete kan innebära i praktiken.
– En förening bestämde sig för att man vill bo trivsamt, i vackra hus och med en fin gård och riktade in sin planering och sina delmål på det. En annan satte upp målet att bo billigt, utan att tulla på nödvändigt underhåll och ser över alla kostnader. De har helt skilda mål – men de har mål. Båda har förklarat för medlemmarna vad föreningen strävar efter. Och båda har lyckats jättebra. En tydlig målbild är en förutsättning för det strategiska styrelsearbetet, säger Henrik.